Горілка – здоров’ю злодійка

Тип: Виховна година
Формат: docx.
К-сть сторінок: 4.
Короткий опис:

Мета: з’ясувати особливості впливу алкоголю на організм людини; розвинути вміння й навички застосовувати одержані знання для пояснення нових фактів; виробити правильну позицію та поведінку з метою збереження і зміцнення здоров’я особистого та оточуючих людей; з’ясувати негативний вплив алкоголю на організм підлітків; всебічно проінформувати про алкоголь в обсязі, достатньому для формування обачливого ставлення до нього і відповідного поводження.

Зміст
1) Вступ;
2) Дещо із історії про алкоголь;
3) Небезпека для вагітних;
4) Чи поєднуються спорт і алкоголь?
5) Дитячі проблеми з алкоголем.

Навряд чи якесь свято, сімейні урочистості або день народження обходилось без чарки спиртних напоїв. Вживання вина, пива чи горілки міцно увійшло у побут і традиції нашого народу.

Так що таке алкоголь? Харчовий продукт, наркотик чи отрута? – і перше і друге і третє.

Алкоголізм – це часте вживання спиртних напоїв.

Причиною розповсюдження алкоголю можуть бути різні. Все починається з дитинства…

Діти які мають в сім’ї алкоголіка, беруть приклад поведінки когось з дорослих. Реклами які діти бачать на екранах телевізорів, де кожен герой всіляко переконує наскільки життя покращується після чарчини випитої.

Компанія де кожен міряє повагу до людини кількістю випитої горілочки.

Але не кожен прислуховується до застережень лікарів, що алкоголізм спричинює розвиток тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Це як правило, супроводжується суттєвим зниженням фахового і професійного рівня, пріоритетів і орієнтирів, руйнуванням особистості і врешті – решт, соціальною, духовною і психологічною деградацією, яка опускає людину на «дно» суспільства і призводить до загиблі особистості. Близько 5% підлітків які почали вживати алкогольні напої в цьому віці закінчили життя в наркотичному диспансері, психіатричних лікарнях або «на вулиці».

Вживання і зловживання алкогольні напої алкогольними напоями особливо небезпечним є в дитячому і підлітковому віці, коли ще не завершилось формування організму. У цей період у печінці відсутній спеціальний компонент – алкоголь дегідрогіназа – який розщеплює етиловий спирт на більш прості токсичні сполуки.

Вкрай небезпечними є гострі отруєння алкоголем. Основна його небезпека вживання і зловживання спиртними напоями, полягає в виникненні алкогольної залежності. Проявляється у необоротному ураженні центральної нервової системи та всіх органів. Розвиваються і психічні зміни, які супроводжуються прегніченостю, злістю, дратівливістю.

Людина не знала алкогольних напоїв довгі сотні тисяч років. Пияцтво – це відносно молода помилка людства. Перейшовши на осілий спосіб життя, люди почали займатись землеробством оволоділи гончарним мистецтвом, прилучилися до алкоголю. Вони помітили: якщо залишити в закритому посуді роздавлені ягоди винограду або якісь інші плоди, то через кілька днів можна отримати напій, який має дещо незвичайні властивості. Але слід сказати, що наші пращури пили в основному в певних ситуаціях, пов’язаних з обрядами та звичаями.

У Давній Спарті був закон, який забороняв молодятам пити вино у дні весілля. У Давньому Римі взагалі заборонялося пити до 30 років.

Явище бродіння було відкрите майже одночасно в багатьох місцях. На Русі пили продукти бродіння меду і пиво. Міцність їх не перевищувала 5 – 7 градусів. Те саме пили і в Україні. Горілка з’явилася у ХVI столітті, коли алхіміки освоїли спосіб перегонки рідини, що містить алкоголь. З’явилося припущення про особливі властивості спирту, тому його розчини спочатку продавали в аптеках під назвою «Вода життя» або «Вогняна вода». Але дуже швидко прийшло розчарування: «вода життя» зіграла з людиною злий жарт. І тоді алкоголь почали називати «аква моріс» – вода смерті. Уже в працях Геродота, Плутарха, Гіппократа пияцтво оцінювалося як добровільне збожеволення.

У 1556 році цар Іван Грозний започаткував у Росії перший великий кабак тільки для опричників. Пити цареву горілку – велика честь! Цареві кабаки швидко приносили прибутки, швидко поширювалися, і з ХVI століття вже існували в усіх великих містах.

Споювання народу зросло наприкінці ХІХ століття, коли жодна знаменна подія, жоден день відпочинку не минав без вина. Поступово культ пияцтва набуває особливих рис: це був культ не вина, а горілки. Сприяла пияцтву і важка доля народу. Уже тоді велася боротьба з пияцтвом. Але «зелений змій» дуже живучий. Економічні труднощі були завжди, але так, як п’ють сьогодні, не пили ні до революції, ні за радянських часів!

Генетики стверджують: «Особливо чутливі до алкоголю статеві клітини (як чоловічі так і жіночі), що майже наполовину складається зі сполук жиру. Змінюється генетичний апарат, що забезпечує розвиток спадкових ознак. Навіть одноразовий прийом алкоголю може призвести до змін генетичної інформації, а неї не може розвинутись нормальний плід. І ось результат: від 23 хронічних алкоголіків народилися 15 мертвих малюків і 8 калік; від 25 батьків, які зловживали спиртними напоями, народилося 37 недоношених, 16 мертвонароджених,38 погано розвинених, а тому недієздатних дітей; 55 невдовзі захворіли на туберкульоз; 145 страждали на психічні розлади, тобто 75% дітей, що народилися у батьків, які зловживали спиртними напоями, мали ту чи іншу патологію.

Особливо небезпечний алкоголь у період вагітності, зокрема перші три місяці. Доведено, що вживання алкогольних напоїв вагітною жінкою може призвести до мертво народження, а якщо народжуються живі діти, то в них спостерігаються різні патології розвитку, так званий алкоголічний синдром: пороки розвитку внутрішніх органів, пороки розвитку внутрішніх органів, недорозвинений череп і головний мозок, звуження очної щілини, надмірно великий рот, «вовча паща» – не зростання верхньої губи, пороки розвитку грудної клітини, статевих органів, кінцівок. Можуть бути розлади нервової системи, безпричинні страхи, нічне нетримання сечі, порушення зору, зниження розумових здібностей та інші ознаки алкогольного синдрому.

Навіть невелика доза алкоголю призводить до затримки відповідної реакції у спортсменів, знижує увагу, сприйняття. Невелика доза алкоголю ( 5 мл) знижує здатність до орієнтації на 23 – 25 %. Це особливо позначається на тих спортсменах, що займаються видами спорту де потрібна точність. Експерименти з допомогою точних приладів встановили, що навіть доза 20 – 30 г дорівнює кухлю пива, знижує основні психічні процеси( увагу, швидкість реагування, точність і координація рухів) через 10 -40 хвилин на 16 – 17 %. Порівняли результатів стрільби з гвинтівки до і після вживання алкоголю. Виявилося, що до вживання алкоголю у фігури вцілило 86 % випущених куль, а після – тільки 20 %.

rar

 Завантажити